VILLÁNY-SIKLÓS als wijnregio

VILLÁNY-SIKLÓS

Villány-Siklós, ook wel Villány genoemd, is het zuidelijkste wijngebied van Hongarije. Het  is een van de zonnigste wijndistricten van het land. In het submediterrane klimaat van Villány voelen druiven als  cabernet sauvignon, cabernet franc en merlot zich prima thuis. Het gebied is dan ook vooral bekend om zijn rode wijnen, die qua stijl aan wijnen uit de Médoc doen denken. In Siklós wordt vooral witte wijn gemaakt.
De bodemsoorten die in Villány-Siklós voorkomen, zijn mergel, kalksteen, leem en löss.

Villány en omgeving
Het is leuk om een bezoek aan het wijndorp Villány te combineren met een uitstapje naar de burcht van Siklós. Of naar het pittoreske wijndorpje Villánykövesd, waar de wijnkelders op terrassen gebouwd zijn, boven elkaar. Ook de sfeervolle stad Pécs is een bezoek meer dan waard. Het dorpje Villány zelf is met openbaar vervoer goed te bereiken vanuit Budapest, met een overstap in Pécs.

Het wijndorpje Villány
In het centrum van Villány vind je wijnkelders, waar je zo binnen kunt lopen voor een hapje of (meestal) een (slobber)wijntje. 
Wil je in Villány dineren of overnachten, dan zijn er legio mogelijkheden. Veel pensions hebben goede kamers tegen gunstige prijzen. Bock Bisztró heeft niet alleen een topkeuken, maar ook luxe kamers met wellnessmogelijkheden in een iets hogere prijsklasse. In de topklasse is Gere het vermelden waard, met zijn viersterrenhotel, wellnessmogelijkheden en toprestaurant Mandula, waar uitsluitend zijn eigen wijnen geschonken worden. De grootste verrassing is voor mij Halasi Pince, waar de menukaarten op iPads worden aangeboden. Het eten is hier klasse, tegen zeer gunstige prijzen.  Dat je hier alleen wijnen van het onbekende wijnhuis Halasi kunt drinken, is niet heel erg. Die zijn eenvoudig, maar zeer correct.

Meest bekeken video's VILLÁNY-SIKLÓS

Delen

Deel deze pagina via verschillende sociale netwerken